Wij zijn online

Zo onderhoud je een betonvloer

Onderhoud van een betonvloer

Heb je een betonvloer liggen of wil je er misschien eentje hebben? Dan is het handig om te weten hoe je omgaat met het onderhoud van een betonvloer. Het onderhoud van een betonvloer is totaal anders dan bij een houten vloer of een andere vloer. Je werkt hier met een veel harder materiaal (wat juist ook één van de voordelen is van een betonvloer). Er zijn wat dingen die je dagelijks of wekelijks kunt doen en dingen die je één keer in het jaar of aantal jaar doet.

Hoe onderhoud ik mijn betonvloer?

Wanneer uw betonvloer na het glad spanen niet is gepolijst en geïmpregneerd zal de vloer zeer snel vervuilen. Als u de vloer alleen laat impregneren, dan zult u bij vervuiling de tijd hebben om naar de kraan te lopen om het vuil te verwijderen. Wanneer u de vloer ook laat polijsten gaat de toplaag dichter zitten en zal het ook langer duren alvorens het vuil ín de vloer is getrokken. Dit geldt wel alleen als u de conditie van de vloer op peil houdt.

En dan is de vraag natuurlijk, hoe doet u dat? Hardeman Vloerbewerking laat na de behandeling een tweetal onderhoudsmiddelen achter waarmee u de vloer de eerste periode schoon kunt houden. Dit is geen grote klus, maar wel van groot belang dat u dit periodiek doet! Het is in de praktijk niet meer dan dweilen met een scheutje vloeistof door het dweilwater wat in de vloer trekt en het afstotend maakt of reinigt.

Is een betonvloer dan niet onderhoudsvrij?

Er wordt vaak gedacht: als ik een betonvloer heb, dan ben ik overal vanaf. Of… die slijt niet zo hard. Deze gedachte is ook zeker goed te begrijpen en dit komt doordat betonnen vloeren voorheen vooral in de industrie gebruikt werden. In een fabriek maakt de gemiddelde mens zich ook niet zo druk om een vlekje of een krasje. MAARR… nu betonnen vloeren in woningen en kantoren gebruikt worden kijkt u er heel anders naar! De vloer mag niet barsten, mag niet stoffen, en u heeft vanzelfsprekend ook liever geen vlek wanneer iemand op de betonvloer knoeit.

Hebben wij hiervoor dé oplossing? Het antwoord is ja! Hardeman Vloerbewerking heeft de geschikte machines en vloeistoffen om uw betonvloer te verduurzamen! En uiteraard niet te vergeten om ervoor te zorgen dat u een onderhoudsvriendelijke vloer krijgt. We leggen u graag stap voor stap uit wat u wél en niet kunt verwachten van een betonvloer. Zodat u kunt peilen of ú wel voor een betonvloer geschikt bent ?

Scheuren in je betonvloer!

De meeste mensen vinden dit niet wenselijk. U zult wel denken, zijn er mensen die dit wel prettig vinden dan? Ja, die zijn er zeker… dat vinden ze bijvoorbeeld bij hun robuuste, industriële stijl passen en als je het ons vraagt, het geeft in sommige gevallen ook echt sfeer. MAAR nu de belangrijkste vraag: Kun je ook een betonvloer krijgen zónder scheuren? Het antwoord daarop is: nee.

Maar als je vraagt, kun je scheurvorming tegengaan? Durf ik ook direct ‘ja’ te zeggen. Een betonvloer gaat na het glad maken van de vloer het vocht eruit proberen te krijgen. Het vocht verdwijnt en de vloer krimpt lichtjes, dit zorgt voor kleine krimpscheurtjes. Deze krimpscheurtjes zijn soms zodanig klein dat je ze nauwelijks ziet; uiteraard ligt dit ook aan de weersomstandigheden tijdens het aanbrengen van de beton. Hier kan ik nog wel even over doorgaan, maar dat wordt een veel te lang verhaal voor in dit artikel. (Tóch nieuwsgierig? Komt u dan gerust een keer langs voor een bakkie koffie!)

5 tips tegen scheuren in uw betonvloer

  • Tril de ondergrond voldoende aan zodat het niet meer kan zakken
  • Gebruik de juiste dikte wapening
  • Leg de wapening op de juiste hoogte
  • Zorg ervoor dat er geen tocht over de vloer trekt
  • Plaats dilatatie-strips zodat het geen kronkelige maar rechte scheur wordt