parket verwijderen
Parket verwijderen is een lastige klus
29 juni 2018

Parketvloer onderhouden

parketvloer onderhouden

Hoe onderhoud u een parketvloer?

Wat u moet weten over een parketvloer

Een parketvloer zit anders in elkaar dan gewoon laminaat. Het is duurzamer, maar ook minder hard opgewassen tegen schoonmaak en onderhoud. Daarom is het dan ook logisch dat het anders onderhouden moet worden dan laminaatvloeren. Hiervoor zijn twee verschillende manieren. Let zowel bij nieuwere methode als bij de traditionele manier goed op wat voor parket u heeft. Een massieve parketvloer kan namelijk minder goed tegen veranderingen in temperatuur dan parket met meerdere lagen. Daarnaast is massief parket ook minder duurzaam dan dat met meer lagen. Dit komt omdat massief parket uit meerdere soorten hout bestaat. Daarnaast betekent het niet dat u met het goed onderhouden van een parketvloer slijtage compleet kan vermijden. Elke vloer slijt, alleen duurt het bij parket wat langer.

Anders dan andere vloeren?

Het verschil tussen een parketvloer en plavuizen of vloerbedekking is natuurlijk zichtbaar. Maar wat is nou het grote verschil tussen parket en laminaat? Laminaat bestaat uit vier verschillende lagen: de balanslaag, de kernlaag, de decoratieve laag en de bovenlaag. De balanslaag en de kernlaag zijn de lagen die de onderlaag van het laminaat vormen. De decoratieve laag is gemaakt uit gelamineerd papier voor de uitstraling van het laminaat. En uiteindelijk is de bovenlaag de laag die bovenop ligt en beschermt. Omdat parket bestaat uit houten planken, maakt dit dat hij duurzamer is dan een laminaatvloer. Echter is hij hierdoor kwetsbaarder voor slijtage.

De traditionele manier

De dagelijkse schoonmaak van een parketvloer is gelijkwaardig aan die van een laminaatvloer. De traditionele manier om een parketvloer schoon te maken is om deze te dweilen met zeep en intensief reiniger. Hiernaast is het aanbevolen om de vloer eens in het half jaar in de onderhoudsolie te zetten. Dit zorgt ervoor dat de vloer goed schoon blijft en optimaal beschermd wordt.

Een nieuwere manier

Als u de traditionele manier van schoonmaken te intensief vindt, kunt u ook een grofreiniger met intensief reiniger en een vloer conditioner gebruiken. Dit is wel een investering die u moet doen voor een parketvloer. Het voordeel hiervan is dat het veel sneller gaat dan normaal dweilonderhoud. Welke methode u ook gebruikt, u moet altijd onderhoudsolie aanbrengen nadat u intensief reiniger heeft gebruikt. Hierdoor blijft de vloer beschermd na het schoonmaken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp WhatsApp ons