Hoe verwijder je een parketvloer?

Zo onderhoud je een betonvloer
28 september 2019
Polijsten of slijpen
Polijsten of slijpen? Dit het verschil
28 november 2019

Hoe verwijder je een parketvloer?

Parketvloer

Als het tijd is voor een andere vloer en je hebt nog een parketvloer liggen, dan zul je toch echt eerst de oude vloer eruit moeten halen of laten halen. Het fijnste is om met een geheel schone ondervloer te beginnen, anders zul je toch altijd nog dingen blijven zien of gaat de nieuwe vloer zelfs scheef liggen. En dat moeten we natuurlijk niet hebben! Maar hoe verwijder je dan eigenlijk een parketvloer op een juiste manier? Dat lees je hieronder.

Parketvloer verwijderen

Een eerste stap bij het verwijderen van een parketvloer, is door de plinten weg te halen. Deze zitten echt in de weg als je de vloer eruit wilt hebben. Zorg dat je alle plinten hebt logemaakt. Een tweede stap is om alle spijkertjes/schroefjes die mogelijk in de vloer zitten, te verwijderen. Je hebt dit niet zo vaak bij een parketvloer, maar het kan zijn dat een oude bewoner een keertje een plankje heeft vastgespijkerd bijvoorbeeld. Zorg dat je deze allemaal hebt verwijderd.

Een volgende stap is het daadwerkelijk loshalen van de parketvloer. De parketvloer kun je vaak op dat moment makkelijk lostrekken. Een handige tool om die vloer eruit te krijgen is door een koevoet te gebruiken om de planken, in elk geval de eerste planken, los te wrikken.

Lijmresten

Klinkt tot nu toe makkelijk toch? Maar dan begint nu het lastigste gedeelte. Er kunnen namelijk lijmresten blijven zitten als je de planken hebt losgemaakt. De lijmresten zitten nog op de ondervloer en zitten goed vast. Als je mazzel hebt, is het wateroplosbare lijm. Bij pech kan het zijn dat je een heel end moet hakken en bikken om de lijmresten los te krijgen. Maar daar is een oplossing voor! Je kunt een betonschuur gebruiken om de lijmresten er vanaf te schuren! Dat scheelt eindeloos veel gepiel.

Beschermende kleding

Wat sowieso aan te raden is, is om beschermende kleding te dragen. Niet alleen bij het verwijderen van het hout zelf, maar ook als je de lijmresten gaat wegschuren. Zorg dat je oude kleding aan hebt, handschoenen draagt en het liefst ook een veiligheidsbril op hebt om splinters en stof in je ogen te voorkomen.

Mocht je denken, ik wil dit werk graag aan een professional overlaten, dan kun je contact opnemen met Hardeman Vloerbewerking. Ze kunnen jou al het werk uit handen nemen en ervoor zorgen dat je in no time een schone ondervloer hebt. Tijd voor een nieuwe vloer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp WhatsApp ons